Posing tips

Wanneer je foto’s maakt is het altijd handig om te weten hoe je model moet poseren.. of hoe je zelf moet poseren als je het model bent.
Wat moet je niet doen en wat moet je juist wel doen? En wat doe je met die altijd ellendige onhandige armen?

Hieronder enkele tips en voorbeelden die handig zijn voor zowel het model als de fotograaf.


Vermijd recht van voren
Je kan zoveel meer uit je foto halen wanneer je niet recht van voren gefotografeerd wordt. Waarom? Het laat je meestal dikker lijken. Tenzij de fotograaf wat vormgevend licht gaat gebruiken en een bepaalde uitsnede maakt. Ook zit er meestal geen diepte in de foto en oogt het wat saai.

Bij mannen kan het soms juist wel werken. Een man moet je geen vrouwelijke pose laten aannemen. Een makkelijke is om hem met de armen over elkaar heen te laten poseren. Zo laat je hem stoer, mannelijk en machtig over komen.

Poseer je slank
Door op bepaalde manier te poseren kun je slanker lijken. Ook heeft het standpunt van de fotograaf hier invloed op. Let op: wat dichterbij is lijkt groter. Wanneer je dus recht van voren gefotografeerd wordt is je hele lichaam dus in principe even groot.

Wanneer je je hoofd wat tilt krijg je meer vorm in je gezicht. Wat je ook kunt doen is je kin iets naar voren brengen. Hierdoor krijg je wat schaduwen onder je kin en lijkt je gezicht dus wat slanker. Wat je eigenlijk doet is een S-vorm in je foto brengen. Dit kun je ook toepassen op het hele lichaam (zie bijv. het kopje zittend op de grond).

Wat ik vaak doe wanneer ik een portret schiet  tot ongeveer de buste, is het model van de zijkant fotograferen terwijl ze haar gezicht richting de camera draait. Zorg ervoor dat haar neus de rand van haar gezicht niet raakt.

Zittend (op de grond)
Als je goed kijkt zie je een soort van S-vorm in het lichaam. Door  Deze pose is het mooiste wanneer het model er weer lekker ontspannen bij zit. zodat het natuurlijk oogt. De handen kun je laten rusten op de bovenbenen en op de grond

Ogen
Laat het model of recht naar voren kijken, net langs de camera of in de camera. Laat het model nooit helemaal naar links of rechts laten kijken. Anders kan het model soms angstig overkomen op de foto. Het kan soms wel, alleen dan moet je het gezicht wel iets richting de kijkrichting draaien.

Armen
Armen zijn vaak erg lastig. Ik zit er soms ook nog wel mee te stoeien. Maar in principe kun je er veel kanten mee uit. En denk er ook aan dat het model niet helemaal recht staat, probeer de S- of Z-vorm er in te krijgen.
Probeer te vermijden dat je allebeide armen naast het lichaam laat bungelen. Wanneer je één arm in de zij doet lijkt het gelijk al anders. Maar je kunt natuurlijk ook iets vasthouden.


Jeff Bridges by Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin
foto: Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin

Gebruik de omgeving
De omgeving kun je soms ook goed gebruiken. Vooral voor het “armen-issue”. Laat je model eens tegen een muur of hek aanleunen. Dit zorgt voor een relaxte houding. Zorg er wel voor dat het model niet helemaal onderuit gezakt is. Wanneer dit gebeurt, vraag het model of ze haar schouders wat losser wil gooien.

Details
Ook details zijn belangrijk. Zorg ervoor dat het model geen ontzettend grote zuigzoen plekken heeft. Ga net van tevoren tandenpoetsen, draag geen elastiekjes om je polsen, geen zichtbare bh-bandjes en draag geen afgebladerde nagellak. Heeft het model een glimmend gezicht? Poeder het dan af. Zorg ook voor verzorgd haar. Geen tijd om je haren te wassen? Dan bestaat er altijd nog droog shampoo. Zonnig weer? No visible tan-lines please. En voor de mannen: Denk om je gezichtsbeharing!
Ook kunnen sieraden storend zijn. Soms zijn ze too much maar soms kunnen ze ook écht een foto maken. Experimenteer hier dus mee.

Relax!
Éen van de aller belangrijkste dingen is dat het model zich op zijn/haar gemak voelt. Is hij/zij dat niet? Dan zul je dit zien. Blijf foto’s maken, blijf zeggen dat je model het goed doet en geef ook aan wanneer het model de pose moet vast houden. Is de foto niet goed dan is het niet erg want gelukkig heb je een leeg kaartje waar je honderden foto’s op kunt schieten 😛 . Tenzij je met een rolletje schiet natuurlijk.

Wanneer je zegt: “ja super, blijf deze pose vast houden.” Dan krijgt het model een goed gevoel. Wanneer je model zelf met poses komt, moedig dit aan! Probeer niet negatief te zijn. Wanneer je zelf wat gefrustreerd bent omdat de foto’s nog niet helemaal goed zijn wordt het model het ook. Wees dus lekker enthousiast en moedig het model aan. Stay positive!
Posh Poses | Solo | Senior Pics | Sassy Collage | Senior Girls

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *