Waarom duurder apparatuur niet per se beter hoeft te zijn

Untitled-1

‘Jouw camera maakt mooie foto’s!’     ‘Als ik zo’n dure lens had zou ik ook zulke mooie foto’s kunnen schieten.’

Deze uitspraken hoor ik maar al te vaak. En eigenlijk zijn ze helemaal niet waar. Tuurlijk, er zit verschil tussen een lamp van 70 euro en 1000 euro. Maar dat betekend zeker niet dat de lamp van 70 euro compleet onbruikbaar is.In deze blogpost leg ik jullie uit waarom duurder apparatuur niet altijd beter hoeft te zijn

<br/><a href="http://oi63.tinypic.com/o89w21.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>

de 50 mm lens

Deze lens is waarschijnlijk een van de goedkoopste lenzen die er zijn. Voor €100-, heb je er al een.  voor iets meer geld heb je de F1.4 versie.Voor mij was F1.8 voldoende. En wauw wat is het een geweldige lens! Door de grote diafragma opening te gebruiken kun je de achtergrond vager maken.Het scherpe gebied van deze lens is echt gigantisch scherp! Voor enkele honderden euro’s meer kocht ik de Sigma 24-70 mm F2.8 lens en deze is bij F2.8 totaal niet scherp. Ik gebruik deze lens eigenlijk alleen bij flitslicht. Dan gebruik ik minimaal F8.0 en dan is het prima.

<br/><a href="http://oi68.tinypic.com/10dfyf8.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>

Je omgeving als achtergrond

Fotograferen met studio apparatuur hoeft niet per se met een effen witte of zwarte achtergrondrol. De linker bovenstaande foto heb ik bij een muur in een kapsalon gemaakt. De rechter is een muur in mijn huiskamer. De flitsers die ik gebruik zijn ook studentenbudget proof . Bij de linker heb ik één beautydish gebruikt en een reflectiescherm. Bij de rechter heb ik een softbox en reflectiescherm gebruikt.  De flitslamp op zich kost ongeveer 65 euro bij VidaXL. Natuurlijk heeft een duurdere flitslamp meer vermogen en gaat langer mee maar wanneer je weet wat je apparatuur aankan en wat niet dan is ie prima te gebruiken. Voor portretten werkt het prima!

Reflectiescherm

Ik heb er al eens eerder een blogpost over gemaakt. Wat mij betreft onmisbaar !

<br/><a href="http://oi68.tinypic.com/2emivy0.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>

De instellamp van je flitsers

Je flitser heeft ook een instellamp waarmee je kunt zien wat het licht doet. Zonder dat je de flitsers laat afgaan kun je ook hele mooie beelden schieten! De bovenstaande foto’s heb ik ook met de 50mm geschoten. De foto is niet overal haarscherp (de ogen uiteraard wel) waardoor het een dromerig beeld wordt.  Bij de linker foto heb ik mijn zwarte achtergrondrol gebruikt, maar je kan ook prima een zwart doek gebruiken. Zorg er dan wel voor dat het doek zelf niet belicht wordt en het model er ver genoeg van af staat zodat je de kreukels er niet in ziet. Bij de rechter foto zie je een deur in de achtergrond. We wilden het een beetje een victoriaans tintje geven.  De 50mm werkt ook goed bij daglichtlampen. deze zijn ook te koop bij Vidaxl.nl

<br/><a href="http://oi68.tinypic.com/b3o42e.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>

Een rookmachine

Een rookmachine hoeft ook niet duur te zijn en kan je beeld drastisch veranderen! Mijn rookmachine kostte zo’n 40 euro. De rookvloeistof was volgensmij 20 euro. Met die vloeistof kun je echt ontzettend lang mee doen. Ik heb mijn rookmachine al een aantal keren gebruikt en heb hem nog maar één keer hoeven bijvullen! om de rook zichtbaar te krijgen moet je de rook verlichten. Bij de bovenstaande foto heb ik twee flitsers met kleurenfilters gebruikt. De flitsers staan achter het model op de rook gericht. Zorg er wel voor dat de rook nooit voor je model komt. Wanneer er licht op de rook komt weerkaatst dit ontzettend. Dus wanneer het voor het model komt in het hoofdlicht krijg je dus een witte foto met een onzichtbaar model. Wanneer je een rookmachine aanschaft, zorg er dan voor dat de vloeistof op waterbasis is, anders gaan je flitsers er aan.

 

Conclusie

Wanneer je iets aanschaft, zorg er dan voor dat je weet wat je er wel en niet mee kunt. Licht is ontzettend belangrijk in de fotografie. Experimenteer hier dus veel mee en kijk goed.  Wees creatief en wees niet bang om van de standaard regeltjes af te wijken.  Kijken ,fouten maken, leren en doen! En onthoud: jij bent degene die de foto maakt, je apparatuur is slechts een hulpmiddel.

Handige links:

https://www.vidaxl.nl/catalogsearch/result/?q=studio

http://www.cameranu.nl/nl/search?sort=relevance&q=reflectiescherm

http://www.bax-shop.nl/rookmachines/american-dj-vf400-rookmachine?gclid=CIGk_eSQgcoCFWoCwwodhRUC0Q